Mostar
 
Search
  • Mirza Humo

Tri dana u Madridu

Tek nekoliko sati pred put i trodnevnu posjetu, odlučili smo da se sami upustimo u pustolovine. Brzo smo sredili smještaj i putničke karte. Posjeta je nadmašila očekivanja. Putovali smo vozom. Od Almerije do Madrida smo se vozili 7 sati, a nazad 6 sati. Žao mi je što sam se sam morao vraćati u Almeriju, jer su kolege morale neplanski nazad kući u Sarajevo, ali tih 6 sati je bilo jedno od najljepših trenutaka mog života zbog vožnje kroz ruralne predjele Španije. Kolege isto kao i ja borave 5 mjeseci u Almeriji zbog razmjene studenata. Kolege su s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Vožnja po smjeru traje od 6-7 sati, a karta košta 25€ po smjeru uz popust za više osoba. Smještaj smo platili 15€ po osobi za jednu noć bez popusta u hotelu u centru. Prevoz i smještaj je koštao 90€ po osobi. Posjetili smo kraljevsku palaču, kristalnu palaču, trg Sol, trg Majork, Retrio park, Congreso de Diputados. Svaki dio grada je posebno lijep za sebe i nemoguće je odlučiti koji je dio ljepši od kojeg, niti je ikako moguće izabrati najlepše mjesto u gradu koje je obavezno za posjetiti. Sve je obavezno za posjetiti.


Madrid je glavni i najveći grad Španije, istoimena autohtona zajednica i regija. Zanimljivo nam je bilo da je grad osnovan u 9. stoljeću i da je veličine BiH prema broju stanovnika. Ima oko 3,2 miliona stanovnika prema popisu stanovnika u 2005 godini, a njegova regija oko 5,5 miliona. Prvo naselje je osnovao arapski emir Muhamed I između 860. i 880. godine., podižući gradinu vojnog i vjerskog karaktera tzv. ribat na lijevoj obali rijeke Manzanares gdje je danas kraljevska palača. Uskoro postaje poznata kao Mayrit. Madrid se rodio kao ribat zajednica vojnog i vjerskog karaktera gdje su se muslimanski borci pripremali za svjetski rat. Veći značaj Madrida počeo je u srednjem vijeku, 1561 godine, kada ga je kralj Filip II. proglasio prijestolnicom Kraljevine Kastilje i Leona, te iz Toleda, dotadašnje prijestolnice, u njega seli svoju palaču. Jedino se između 1601. i 1606. godine sjedište Španije seli u Valladolid. Iza smrti Karla II., zadnjeg kralja iz habsburškedinastije na španskom dvoru, dolaze na vlast francuski Burbonci u februaru 1701. godine.


Španski građanski rat počinje u noći 17.6.1936. kada i u Madrid stižu prve vijesti o pobuni vojske gdje je na čelu general Francisco Franco, inicirane u španjolskom protektoratu u Maroku. Pobunjenicima je svrha bila ući u grad i srušiti vladu Španske "druge" republike. Madrid se pretvorio u tadašnju svjetsku scenu na kojoj se odigravala bitka između fašizma i slobode. I na jednu i na drugu stranu stizala je pomoć u materijalu i ljudstvu iz čitavog svijeta. 28.3.1939. godine grupe generala Franca zauzele su grad dok za to vrijeme hiljade Madriđana bježe prema lukama i preko njih odlaze u druge zemlje, spašavajući život. U poratno vrijeme grad se obnavlja od teških razaranja. Nakon mračnih 50-ih godina XX. stoljeća, dolazi vrijeme nepovratnog napretka u razmišljanju, modernizaciji industrije i prometnog povezivanja zemlje gdje najbitnije mjesto zauzima Madrid. Doživljava demografsku eksploziju. Stotine hiljada ljudi se seli iz sela u grad. Iza Francove smrti 1975 godine i dolaska na vlast kralja Ivana Karla I. dolazi do uspostave demokratskog poretka. Ustavom iz 1978. godine Madrid je potvrđen glavnim gradom Španije. Godine 1979. prvi put demokratskim putem, dolazi na funkciju gradonačelnika, socijalist, Enrique Tierno Galván.0 comments

Recent Posts

See All