Mostar
 
Search
  • Mirza Humo

Mursija - Španija

Mursija je grad u jugoistočnoj Španiji, glavni grad i najnaseljeniji grad autonomne zajednice regije Mursija, te sedmi prema veličini grad u držav, sa 447.182 stanovnika prema popisu u 2018. godini. Stanovništvo gradskog područja bilo je 689.591 u 2010. godini. Smješteno je na rijeci Seguri na jugoistoku Iberskog poluotoka koju bilježi klima s vrućim ljetima, blagim zimama i relativno niskim količinama padavina. Mursiju je osnovao emir iz Kordobe Abd ar-Rahman II 825. godine pod imenom Mursiyah (arapski: مرسية). Sada je to, uglavnom, uslužni i studentski grad. Posjetitelji obilaze katedralu Murcia i brojne barokne građevine, probaju poznatu domaću kuhinju, umjetnička djela povorke Svete sedmice poznatog Murcijskog kipara Francisca Salzilla i Fiestas de Primavera (Proljetni festival). Grad, kao glavni grad comarca Huerta de Murcia, naziva se evropskim voćnjakom, zbog duge poljoprivredne tradicije, proizvodnje i izvoza voća, povrća i cvijeća. Mursija je smještena blizu centra plodne ravnice poznate kao huerta (voćnjak ili vinograd) Mursije. Rijeka Segura i njen desni pritok, Guadalentín, prolaze tuda. Grad ima nadmorsku visinu od 43 metra, a njegova općina prostire se na oko 882 kvadratna kilometra.


Vjeruje se da ime Mursija potiče od latinskih riječi Myrtea ili Murtea što znači zemlja mirte (biljka je poznata da raste u općenitom području), mada to može biti i izvedenica riječi Murtia što bi značilo Selo Murtius. Murtius je bilo uobičajeno rimsko ime. Druga istraživanja pokazuju da ime možda duguje latinskom Murtaeu (Mulberry) koji je dugi vijek pokrivao regionalni krajolik. Latinsko ime se na kraju promijenilo u arapski Mursiya, a zatim i Murcia. Grad na svom sadašnjem položaju osnovan je imenom Madinat Mursiyah (مدينة مرسية grad Murcia), 825. godine prema Abdu ar-Rahmanu II koji je tada bio emir Kordobe. Umayyadski planeri, iskorištavajući tok rijeke Segura, stvorili su složenu mrežu kanala za navodnjavanje koji su poljoprivrednom gradu postojali uspješniji. U 12. stoljeću putnik i pisac Muhammad al-Idrisi opisao je grad Mursiju kao naseljen i snažno utvrđen. Nakon pada Kordopskog kalifata 1031. godine, Mursija je prošla prema sukcesivnim pravilima moćnika koje su različite sjedile u Almeriji i Toledu, ali je konačno postao glavni grad vlastitog kraljevstva s Ibn Tahirom. Nakon pada carstva Almoravide, Ibn Mardanis je učinio Mursiju glavnim gradom novog neovisnog kraljevstva. U ovo doba Mursija je bio vrlo napredan grad, poznat prema svojoj keramičkoj robi, izvozi u talijanske gradove, ali i u industriji svile i papira, prvom u Evropi. Kovanstvo Mursije smatralo se modelom na cijelom kontinentu. Mistik Ibn Arabi (1165–1240) i pjesnik Ibn al-Jinan (um. 1214) rođeni su u Mursiji u ovom periodu.


Mursiju su 1172. godine osvojili sjevernoafrički Almohades, zadnje muslimansko carstvo koje je vladalo južnom Španijom, a kako su snage kršćanske Rekonkviste stekle prednost, bio je glavni grad malog muslimanskog emirata od 1223. do 1243. godine. Alcarazinim sporazumom 1243. godine, kršćanski kralj Ferdinand III. iz Kastilje učinio je Murciju protektoratom, dobivši pristup Sredozemnom moru, dok je Mursija bila zaštićena od Granade i Aragona. Kršćansko stanovništvo grada postalo je većinskim, jer su imigranti dolazili iz gotovo svih dijelova Iberijskog poluotoka. Kršćanska imigracija ohrabrena je ciljem uspostavljanja lojalne kršćanske baze. Te su mjere dovele do muslimanskog pučkog pobuna 1264. godine koji je 1266. pogubio Jakov I iz Aragona, osvojivši Mursiju i povevši sa sobom aragonske i katalonske doseljenike. Nakon toga, za vrijeme vladavine Alfonsa X od Kastilje, Mursija je bio jedna od njegovih prijestolnica s Toledom i Sevillom. Katalonsko stanovništvo na kastiljskom teritoriju donijelo je kasnije osvajanje grada Jakovom II Aragonskim 1296. godine. 1304. Mursija je konačno uključena u Kastilju na osnovu sporazuma iz Torrelasse.


Procvat Mursije opadao je kako je Sredozemlje izgubilo trgovinu okeanskim putovima i od ratova između kršćana i Osmanskog carstva. Stari procvat Mursije nastao je ukrizama tokom 14. st., zbog svog graničnog položaja sa susjednim muslimanskim kraljevstvom Granadom, ali procvjetao je nakon njegovog osvajanja 1492. i ponovno u 18. st., što je imalo veliku korist od procvata industrije svile. Većina modernih crkava, spomenika i stare arhitekture modernog grada datiraju iz ovog razdoblja. U ovom stoljeću, Mursija je živjela važnu ulogu u pobjedi Bourbona u ratu za špansku sukcesiju, zahvaljujući kardinalu Bellugi. Mursiju su 1810. godine Napoleonove trupe opljačkale. Tada je pretrpio veliki potres 1829. Prema savremenim podacima, procijenjeno je da je od posljedica katastrofe širom provincije umrlo 6.000 ljudi. Uslijedila je kuga i kolera.


Grad i okolina teško su pretrpjeli poplave 1651., 1879. i 1907., Izgradnja nasipa je pomogla da se spriječe ponovljene poplave Segure. Murcia je glavni grad provincije Mursija od 1833. godine, a njenom uspostavom središnja vlada 1982. godine glavni je grad autonomne zajednice koja uključuje samo grad i pokrajinu. Od tada postala je sedma najgušće naseljena općina u Španiji i grad koji napreduje. Zemljotres Lorke od 5,1 Mw potresao je regiju Mursije s maksimalnim Merkaljijevim intenzitetom od VII (vrlo jak) 11.5.2011. Devet osoba je poginulo, a preko 400 je ranjeno.


Katedrala Mursija je glavna znamenitost, sagrađena između 1394. i 1465. godine u stilu kastiljskog gotike. Njegova kula je dovršena 1792. godine i pokazuje spoj arhitektonskih stilova. Ostale značajne građevine na trgu koje dijeli Katedrala (Plaza Cardinal Belluga) su šarene Biskupske palače (18. stoljeće) i kontroverzni dodatak gradskoj vijećnici Rafaela Monea (izgrađen 1999. godine). Glorieta je Stari grad na obali rijeke Segura, te ugodan i uređen gradski trg sagrađen tokom 18. vijeka. Na ovom trgu se nalazi ayuntamiento (gradska vijećnica) Mursije.
0 comments

Recent Posts

See All