Mostar
 
Search
  • Mirza Humo

Maldivi - Zemlja vječnog ljeta

Piše dopisnica Dizdarević Ena iz Mostara u BiH savjete potkrijepljenim iskustvima iz prve ruke.


Maldivi su mirno, prirodno, opušteno okruženje gdje je odmor na prvom mjestu. Dvaput sam s momkom posjetila Maldive. Oba puta smo išli preko agencije i oba puta smo putovali u februaru zato što je ljetna sezona i male su mogućnosti za kišu. Zadovoljni smo i agencijom i putovanjem oba puta. Zahvalni smo agenciji Kompas Travel Švicarska. Dobre ponude imaju i Jungle Tribe BiH, Sol Azur, Travel Boutique. Sigurno ćemo, u nadi da nam se ponovo pruži prilika, opet putovati s njima na Maldive ili bilo gdje drugo. Za ovo odredište je najisplativija All-Inclusive opcija, jer je sve skuplje, kad se sve posebno plaća. Cijene aranžmana zavise od luksuza u kojem želite da uživate. Oba puta smo letjeli iz Ciriha s tim da smo prvi put presjedali u Dubaiju i nama, stanovnicima BiH, nije trebala viza u Dubaiju za presjedanje. Prvi let s “Fly Emirates” je trajao 11 sati, te nudi širok izbor hrane i pića. Drugi put smo direktno letjeli s “Edelewiss Air” i let je trajao 9 sati. U cijenu drugog leta je bila uključena aerodromske takse, ručna prtljaga od 8 kg, večera, doručak, užina, piće, prtljaga od 25 kg po osobi.


Otoci izgrađeni prije 7-8 godina smatraju se starim. Hrana i piće do otoka se prevoze brodovima, jer se na otocima ništa ne proizvodi. Mi smo posjetili tri otoka. Male je glavni grad Maldiva. Stanovništvo je muslimansko i petak, iako radni dan, slavi se kao praznik. Tamo nismo išli. Obilazak glavnog grada se ne preporučuje, jer je prenaseljen i nesređen, niti ima posebnih znamenitosti za obići. Obilazak glavnog grada nije uključen u cijenu i može se nadoplatiti. Pri dolasku smo sletjeli na pistu aerodroma otoka smještenog kraj otoka glavnog grada i nastavli putovanje prema glavnom odredištu. Putovati do glavnog odredišta se može plovidbom brodom i letjeti vodenim avionom. Problali smo oba načina i oba načina su izvanredna. Putuje se otprilike 45 minuta s oba prevozna sredstva prema otocima Safari Island i Ozen, zavisno od vremena i udaljenosti otoka. U slučaju da samostalno pravite raspored putovanja i samostalno putujete, možda ćete čekati avion i za slučaj da je kiša, avioni ne lete, pa možda “izgubite” dan. Jedan otok može primiti od 150 do 200 gostiju i 600 radnika čiji se smještaj nalazi na posebnom ostrvu pored ostrva gdje su gosti smješteni. Plate radnika su od 300$ do 5000$. Najsposobniji radnici rade na otoku Ozen. Bakšiš je dio kulture i za slučaj da se odsjeda 7 dana, 7$ po radniku je najidealnije.


Prvi put smo odsjedali na otoku Safari Island gdje su gosti pretežno Kinezi i Njemci. Ocjene na booking.com je 8.3, a na TripAdvisor-u 4.5. Za slučaj da se ostaje 3-4 noći, izbor izleta nije bogat. Za slučaj da se ostaje 7 dana, u cijenu su uključena 3-4 izleta. Jedna od najboljih stvari otoka Safari Island koje nema otok Ozen je privatni klimatizirani brod koji je uključen u cijenu i sastoji se od: WC-a, palube, kuhinje, spavaće sobe opremljenom jednom sobom u kojoj je bračni krevet. Brodom putuje i upravlja posada. Posada u plovidbi usidri brod pored Sandbanka gdje ulove ribu od koje naprave svjež ručak putnciima. Gosti mogu besplatno koristiti kanue, kajak i parasajling sportskog kluba. Masaže nisu uračunate u cijenu. Prosječna cijena jedne masaže je 100$, a najjeftinija je 80$.


Drugi put smo odsjedali na otoku “Ozen” u hotelu “Ozen” koji ima ocjenu 5.0 na TripAdvisoru, a 9.5 na booking.com. Ima 5 restorana od kojih je “M6M” smješten 6 metara ispod površine morra. Hotel pripada indijskom lancu “Atmosphere” koji se sastoji od 4-5 hotela na Maldivima, a 95% gostiju su iz Velike Britanije. Menadžerica hotela “Ozen” je porijeklom iz Dervente u BiH i tu radi već četiri godine. Dočekuje goste zajedno s betlerom. Betler proslijedi stvari nosaču kofera pri čemu gostima predloži izlete i vremena izleta. Izleti i vremena izelta se mogu mijenjati, zavisno od želja gostiju. Svaki gost ima svog betlera i ti betleri ne rade s ostalim gostima. Za boravak od 7 dana na Ozenu uključeni su izleti: 2x na dan u 10:00 i 16:00 izlet brodom kako bi gosti uživali u snorkeling gdje posada svaki put izabere jedan od grebena koji ima jako bogat podvodni svijet, zatim lov ribe u periodu zalaska sunca i izlet plivanja s delfinima. Sve sportske aktivnosti s dostupnom opremom gosti mogu neograničeno koristiti. Dodatni izleti na lokalni otok sa stanovnicima, Maldivcima, izlet na sand bank ili vožnja podmornicom je moguće ugovoriti uz nadoplatu.


Nadam se da ste uživali čitajući i da vam je članak bio od koristi. Pohvale, savjete, prijedloge, pitanja, primjedbe pišite u komentare ili kontaktirajte info@mirzinputopis.com. Možete i vi poslati vaše priče i slike s putovanja da objavimo pod vašim imenom.

0 comments

Recent Posts

See All