Mostar
 
Search
  • Mirza Humo

Kartahena - Španija

Kartahena je španski grad u autonomnoj zajednici Mursija i, kao pravni centar pokrajine, sjedište je Regionalne skupštine. Kartahena leži u dubokom zaljevu Costa Calida (u prevodu topla obala) na Sredozemlju i ima jednu od najvažnijih trgovačkih luka Španije. Stari grad Kartahene se prostire na pet brda: Molinete, Monte Sakro, Monte San Hose, Despenjaperos i Monte de Konsepsion zbog čega se u antičko doba smatrala "malim Rimom". Kartahena se nalazi na velikoj visoravni sa nagibom u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Graniči se sa sjevera i sjeverozapada priobalnim planinama Karaskoj, Puerto, Viljares, Kolumbares i Eskalona, i na jugu i jugoistoku priobalnim planinama Algarobo, Muela, Pelajo, Gorda, Fausilja i Minera. U okviru opštine, Kartahena obuhvata veliki broj razbacanih mjesta među kojima se nalazi i Kabo de Pablos, te južni dio zemlje koji se zove Manga koje su od velike važnosti za turizam.


Kartahena ima subtropsku mediteransku suhu klimu. Temperature su ublažene, jer je grad na moru, a padavine ne prelaze 300 milimetara godišnje, pa je ovaj dio jedan od najsuhljih u Španiji. Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. Najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom od 12 °C. Avgust je najtopliji mesec sa prosečnom temperaturom od 28 °C. Prema popisu iz 2006. godine, Kartahena ima 206.565 stanovnika. Oko 10 % stanovništva su migranti 24.330 od kojih ima 15.458 muškaraca i 8.872 žena. Najviše ih dolazi iz Maroka (10.515), zatim iz Ekvadora (4.015), i Velike Britanije (2.252).


Kartahenu je osnovao kartaginjanski vojskovođa Hasdrubal Bela 227.godine p.n.e. pod imenom Kvart Hadast (Quart Hadast) na mestu gdje se ranije nalazilo naselje koje je prema svoj prilici ranije pripadalo iberskom plemenu Mastinci koji su tu osnovali sjedište svog plemena Mastiju, a koje spominje rimski pisac Rufijus Avenus u svom djelu Morske obale u 4. st. p.n.e. Već 209. god. p.n.e. u toku Drugog punskog, Kartahenu su osvojili Rimljani pod vođstvom Publija Kornelija Scipiona. Pod rimskom vlašću Kartahena će doživeti procvat između 3. i početka 2. st. p.n.e. Godine 44. p.n.e. dobija titulu kolonije pod imenom Kolonija Urbs Julija Nova Kartago. Važnost grada ležala je u rudarskim bogatstvima kao i strateškom geografskom položaju. Grad pada u dekadenciju s nestankom Rimskog carstva. Kroz grad su prošli Vandali i Vizigoti, zatim 555. godine Vizantinci cara Justinijana koji su pokušali da povrate teritorije koje su nekada pripadale Zapadnom rimskom carstvu. Zauzeli su grad i pretvorili ga u sedište provincije Spanije koja je obuhvatala jugoistočni deo Iberijskog poluostrva, od Malage do same Kartahene. Početkom 7. st., osvojiće je opet Vizigoti i pritom će je poharati i spaliti nakon čega grad praktično prestaje da postoji. Godine 734. pašće pod mavarsku vlast i počeće polako da se oporavlja, što dokazuje povremeno pojavljivanje u arapskim tekstovima iz tog doba. 1245. godine kastiljanski princ Alfonso (poslije Alfonso X Mudri) je osvojio grad i vratio mu titulu sedišta episkopije. Međutim, Kartahena će provesti u dekadenciji sve do 16. veka, kada polinje ponovo da se aktivira politički i ekonomski zajedno sa opštom tendencijom razvoja zemlje u to doba. Ali, česte epidemije i krize će opet zaustaviti njen razvoj. Kartahena će povratiti svoj stari sjaj i važnost u 18. veku kada postaje sedište Mediteranskog pomorskog odseka, kao igradnjom arsenala, tvrđava i kasarni predviđenim planom utvrđivanja gradova. Tada će se grad dosta izgraditi, postati trgovački centar i mnogi će se u potrazi za poslom nastaniti u Kartaheni koja je u kratkom periodu upetostručila broj stanovnika - sa 10.000 na 50.000. Novi period dekadencije Kartahena će doživeti u prvoj polovini 19. st., da bi u drugoj polovini istog veka opet doživela uspon zahvaljujući razvoju rudarstva koje je takođše pospešilo razvoj industrije i trgovine. U to vreme otprilike Kartahena dobija svoje konačne oblike u kojima postoji i danas - izgradiće se mnoge javne i stambene građevine u modernističkom stilu koji je u to doba vladao Španijom. Novi pad ekonomije Kartahena je iskusila sa rudarskom krizom krajem dvadesetih godina 20. st. U Španskom građanskom ratu, Kartahena je bila republikanski bastion, i zajedno sa Alikanteom, jedan od poslednjih gradova koji su pali u ruke Frankovim fašistima.


ZNAMENITOSTI

Rimski teatar je otkriven 1990. nalazi se pri otkopavanju i restauraciju. Njegovo otkriće je bilo prava senzacija, s obzirom na to da nije postojala nikakva referenca koja bi ukazivala na njegovo postojanje.

Palata Konsistorijal je zgrada opštine Kartahene, sagrađena između 1900. i 1907. godine u modernističkom stilu.0 comments

Recent Posts

See All