Mostar
Search
  • Mirza Humo

Kadiz, Španija - Andaluzija

S ogromnim razlogom definitivno najbolje slike i najljepše uspomene s putovanja nastaju u Kadizu. Kadiz je najužnije mjesot na Iberijskom poluotoku i udaljen 14. kilometara od Afrike. Okružen je Atlanskim okeanom na jugozapadu, Mediteranskim morem na jugoistoku, moreuzom na Gibraltaru i Britanskom kolonijom na jugu. Feničani, Grci i Rimljani su naseljavali ovaj grad, te ostavili naslijeđe na otoku Kadiz. Pored toga, niz historijskih prekretnica naglašava koliko je Kadiz povezan sa ostatkom Iberijskog poluostrva: muslimani su 711. osvojili ove zemlje pobjedivši vizigote na rijeci Gvadaleti, mijenjajući tok historije gdje su u tri navrata Kolumbovi brodovi otputovali su odavde, putujući prema Novom Svijetu i stigli kući gdje su se vremenom pretvorile u mjesto susreta kulturnih struja između Andaluzije i Amerike. Još jedan važan događaj bilo je potpisivanje 1812. potpisivanje prvog španskog ustava u Kadizu koji je grad učinio prijestolnicom nacije za tri godine.


260 kilometara obale Atlantika ima duge plaže sa sitnim pijeskom od kojih su mnoge nerazvijene i nisu pretjerano iskorištene za turizam. Čitava obala dio je Costa de la Luz. Pronaći ćete sve, od prvoklasnih urbanih plaža poput La Victoria u gradu Cadiz ili La Barrosa na Chiclani do djevičanskih plaža poput Levante u El Puerto; Los Caños de Meca i Zahora u oblasti Barbate, Bolonia u Tarifi i El Palmar u Vejeru. Mjesta koja vrijedi posjetiti u unutrašnjosti uključuju vinograde Jerez ili Put Bijelih Sela i Put bikova.
0 comments

Recent Posts

See All

Stranica je namjenjena putnicima, ljubiteljima putovanja, turistima iz regije, turističkim radnicima iz regije, menadžerima turizma iz regije i svima koje traže ideje za putovanja, te iskustva s putovanja iz prve ruke. Stranica je turističkog info karaktera i, nakon dugogodišnjeg osmišljavanja izgleda, te dugogodišnjeg istraživanja terena, osposobljena je 27.9.2019. godine u 9:00h. Autor stranice je dugogodišnji menadžer turizma, Mirza Humo.

The site is for travelers, travelholics, tourists from the region, tourism workers from the region, tourism managers from the region and anyone looking for first-hand travel experiences. The site has tourist info character and, after many years of designing the layout, as well as many years of exploring the terrain, was enabled on 29.9.2019. at 9: 00 a.m. The author of the site is tourism manager, Mirza Humo.