Mostar
 
Search
  • Mirza Humo

Autom 800 kilometara kroz pustinju Jordana sami bez agencije

[English below]


Mama, sestra i ja smo autom 7 dana sami putovali kroz Jordan bez turističke agencije i prešli smo 800 kilometara početkom aprila 2017 godine. Putovali smo avionom iz Sarajeva. Presjeli smo u Istanbulu na starom aerodromu Kemal Ataturk. Svrha putovanja bio je jedan od sedam svjetskih čuda svijeta. Pred polazak nismo detaljisali plan, samo smo napravili glavni okvir kružne ture, kao i uvijek, s obzirom na to da sami putujemo i organizujemo putovanja. Na ovom nas je bilo troje što je standardno. Vozeći se nesigurnim ulicama, osjećao sam se kao na iglama i trnci su prolazili kroz mene, samo me bilo strah da ćemo skrenuti negdje s puta niz klisuru u jarak. Nekad sam se osjećao kao da putevima nema kraja. Htio sam samo da što prije stignemo na destniaciju kako bih izašao iz auta na mirnu sigurnu površinu. Na mnogim predijelima nema ulične rasvjete uvečer. Pri tom je velika magla i put se proteže kroz pustinju. Na uzbrdicama nema ograda kraj puta. Planirali smo da izbjegavamo noćne vožnje i vozimo se što više po danu. Naselja su nešto drukčija i sigurnija za vožnju što se tiče rasvjete. Koliko nam je bilo zahtjevno voziti se, isto toliko smo jednako uživali u prirodi koja nas je okruživala. Snagu nam je davalo domaće stanovništvo iz gradova i sela koji su nam mahali. U GPS se i nismo mogli maksimalno pouzdati. Pred nama su na pairima bili mnogobrojni putopisni članci i papirna mapa. Naravno, pred polazak smo preko interneta isprintali Jordanian pass koji uključuje vize i ulaznice za muzeje. S tim i cjenkanjem smo sačuvali više od pola novca. Unajmili smo auto pri slijetanju u Amman. Zahtjevali smo auto s manuelnim načinom upravljanja. Nismo imali sreće. Automatik je bio jedini izbor. Auto je bilo solidno. Vozač je iskusan. Problem su bile kritične ceste. U odnosu na Egipat, hrana je odlična. Imali smo problem sa dizanjem novca na bankomatima. Nije bilo dovoljno novaca u svakom, a sa sobom smo imali samo eure i dolare. Naknadno smo saznali da svugdje primaju eure i dolare, na našu sreću.


Amman je glavni grad Jordana. Prvo smo tu došli kasno ujutru iza ponoći. Prije se zvao “Filadelfija“. Ima nadimak “Bijeli grad“ zbog boje kojom su farbane kuće. Prvo je izgrađen na sedam brda, kao i Rim. Danas se proteže na 20 njih. Turističke atrakcije su u Istočnom dijelu. Glavna je rimski amfiteatar. Može primiti 6000 gostiju. Bio je za gladijatorske borbe. Danas se na istom mjestu održavaju kulturne manifestacije. Druga atrakcija je hram izgrađen u čast Herkulesa. Artifikati nađeni na tom mjestu dokazuju da je hram tu već 1000 godina. Smješten je na visini od 850 metara. Druga stanica bio je grad Jerash (čita se Džeraš). Jedan je od najočuvanijih rimskih provincija u svijetu. Bio je stoljećima skriven pod pijeskom, dok nije obnovljen u zadnjih 70 godina. Madabu neću ni da spominjem. Najviše me samo ona razočarala, tako da ne računajte je u itinerar. Treća stanica je bilo jezero koje se zove “Mrtvo more“. Jezero “Mrtvo more” je dobio naziv prema slanitetu zbog čega ne može nastaniti nijednu životinjsku vrstu, a svaki dodir vode s ljudskim očima i tjelesnim ranama može čovjeku nanijeti ozbiljnu bol. Sam sam se uvjerio u priču kako je za površinske tjelesne rane ljekovito blato koje se nalazi na plažama. Moja rana se za manje od pola sata zacijelila. Odlično je za neplivače jer je nemoguće potonuti i nema velikih dubina. Mrtvom moru smo pristupili iz hotela “Ramada” Resort koji ima privatnu plažu pri Mrtvom moru. Od hotela do plaže iz hotela se može stići pješke i prevesti besplatnim udobnim minibusem. Minibus vozi od hotela do plaže i nazad svakih sat vremena. Najviše smo se proveli kupajući u bazenu hotela gdje smo ručali i pili piće pored bazena.


Četvrta stanica je bila planina Nebo (a čita se Nibo). Vjeruje se da je planina Nebo mjesto gdje je pokopan Mojsije i jedno je od najsvetijih mjesta u Jordanu. Zmijski križ stoji točno ispred svetišta.Blizu križa je biljka koju je Mojsije zasadio. I danas se čuva. Blizu 0lanine Nebo je muzej La Storia koji prikazuje stare običaje i zanate arapskih naroda. Dalje put vodi prema Al Maghtas crkvi i rijeci Jordan. Da bi došli do rijeke Jordan, morate proći pokraj Al Maghtas crkve i upoznati se s njom. Ima veliki značaj za religiozne posjetitelje, jer tu je navodno živio svećenik Džan koji je zaštitio Isusa Krista od grijeha do kraja života. Rijeka Jordan se nalazi na Arapskom poluotoku. Duga je oko 300 kilometara. Teče kroz Izrael, Palestinu i Jordan.

Izvire tamo gdje se rijeka Hasbani iz Libanona i Banias iz Sirije ujedinjuju, blizu planine Hermon. Smatra se jednom od najsvetijih rijeka. Njena širina je na nekim mjestima jedva 20 metara, a najveća dubina samo pet metara. Jordan se ne ulijeva u more, nego u jezero koje se zove "Mrtvo more". Dolina Jordana je većinom pustinjska, ali zahvaljujući rijeci u blizini, buja vegetacija. To je ujedno mjesto u kojem su česti potresi. Zbog bogate količine pritoka u Galilejsko jezero i Jordan, prepostavlja se da Izrael odbija vratiti Golansku visoravan Siriji. U posljednjih 50 godina rijeka Jordan je izgubila više od 90% svog godišnjeg vodenog toka. Godišnji protok od 1.3 milijarde kubnih metara vode, smanjio se na samo 100 miliona kubinih metara, zbog pretjerane lokalne eksploatacije riječnog toka. Vrhunac Isusovog skrovitog zemaljskog života bilo je krštenje na ovom mjestu. Tada je počeo njegov javni život. Isus se nije trebao krstiti zbog toga da mu se oprosti istočni grijeh. Kao čovjek je od začeća bio pun Duha Svetoga. Božanska osoba je oduvijek, od vječnosti, jedno s Ocem i Duhom Svetim. Ali uranjanjem u vodu pri krštenju na Jordanu, solidarizira se s grješnicima, simbolizira nastajanje nečeg novog što prije nije postojalo. Tim činom Isus naviješta da će zbog grješnika ići do kraja, da će umrijeti za njih. Mi se nismo htjeli uranjati u vodu, ali s obzirom da je bilo 40°C, sjedili smo na molu i brćkali noge u vodi. Baš je bilo ugodno.


Jedan od najboljih i najnapornijih izleta je izlet u Petru, jer su zahtjevni uvjeti na cesti i dug je put od rijeke Jordan do Petre. Crveni grad od kamena Petra je bez sumnje jedan od sedam svjetskih čuda. Grad je građen crvenom bojom kamena. Beduini iz tih krajeva smatraju da se tu krije veliko neprocjenjivo faraonsko blago. Bila je godinana skrivena i niko nije znao za nju sve do 1812 godine, kad se švajcarski istraživač Ludvig maskirao u arapina, prošao pored beduina i otkrio ovaj grad. Koliko god čuli ili pročitali o Petri, ništa od toga. Glavni hram predstavlja jedan od najvećih arheoloških arhitektonskih spomenika u centralnoj Petri. Prostire se na 7,000 m/2 uključujući sjeverni i južni ulaz. Ad Deir je jedan od najvećih spomenika. Interijer je prekriven klupama na dvije strane i oltarom kod zadnjeg zida. Ovaj prostor datira iz ranog drugog stoljeća. Dvorana je kasnije služila kao kršćanska kapela, križevi su urezani na zadnji zid po čemu je hram dobio ime. Ako želite doživjeti potpuno iskustvo i upoznati čitav grad, toplo preporučujem prevoz na magarcima ili devama koje drže beduini. Njih ćete naći blizu glavnog hrama. Sami će vam predložiti ovu vrstu takozvanog taksija koji košta samo 1 jordanski dinar. To je neizbježan bakšiš koji im morate dati zbog sigurnosti i oni će vas paziti. Tako ćete brže i lakše upoznati čitavu Petru. Sve morate vidjeti svojim očima, da bi se uvjerili o mitu Petre.


Na kraju je trebalo odlučiti da li nastaviti s turnejom i posjetiti pustinju Wadi Rum ili krenuti natrag u hotel. U pustinji Wadi Rum planirali smo se voziti džipovima, prespavati u beduinskim šatorima i letjeti balonom. Pao je dogovor, odlučili smo se vratiti. Bio je rizik, ako odemo u pustinju možda ne bi stigli na avion. Vratili smo se u hotel i proveli još jedan dan na hotelskom bazenu i u moru.


Stanovništvo Jordana su muslimani i kršćani. Za brzo vrijeme bez problema smo vizu kupili i platili preko interneta kući pred polazak na put. Trebali smo odlučiti koju od tri vrste viza izabrati i izabrali smo prvu vrstu vize. Vize se razlikuju prema cijeni i prednostima vize uz koju se uštedi novac, vrijeme, napor. Najjeftinija cijena je 70JD, a najskuplja 80JD. Najjeftinija viza podrzaumijeva dozvoljenu jednodnevnu posjetu Petri. Druga vrsta vize od 75JD podrazumjeva dozvolu za dva dana posjete Petri, a treća viza podrazumjeva tri dana posjete Petri. S jordanskom vizom ne morate čekati u redu pri kupovini ulaznica pred 40 atrakcija. Jordanska viza je vrsta turističkog paket aranžmana koji uključuje ulaz u državu i posjetu atrakcijama. Bez kupnje online turističkog paket aranžmana, odnosno, jordanske vize ulaznice u atrakcije mogu biti skuplje i možete duže čekati u redovima. Vize se mogu kupiti preko stranici www.jordanpass.jo. Tu još možete naći neke prijedloge za putovanja u državu. Nama je bilo malo 7 dana putovanja. Shvatili smo da bi najidealnije najvjerovatnije bilo 10 ddana.


Nadam se da će vam ovaj putopis pomoći u odluci za iduće putovanje i pri sastavljanju aranžmana za vaše putovanje kroz Jordan. Napomenio bih da je Jordan pristupačniji nego ikad prije zbog jeftinih letova preko Wizzaira s presjedanjem u Budimpešti, jer povratna karta s taksama i prtljagom za jednu osobu košta 65€ zimi.


#MoveYourLimits #LiveLife #Travel

Target of road trip was visiting one of the seven world’s wonder. Before we started traveling we had not make a schedule. We just made main frame of the road trip, as alwaws, considering the fact we always travel and organize journejs by ourselves.


There were three of us. Driving throught unsecured roads, I felt scared that we will turn off the road. Sometimes I had felt there is no end of roads. I just wanted to arrive as soon as possible to our destination, so I could gone out of the car on the safe secure place. Some roads had no street lights in the evening. Morever it was very foggy and road goes through the dessert. Some roads are not properly protected, especially in dessert places. We had planned to avoid driving a car during the night. Cities are a bit different story. We had read diaries and maps during road trip. Of course, before the trip we had bought Jordan Pass online which includes visas and ticket. It costs 70 JOD per persone.


We had saved some money barggeling. We had rented a car after landing in Amman. We had asked a mauel car. Automatic was the only choice. Car was OK, but my sister was the one who drove. However, I had prayed all the way like there is no tomorrow. Joke on the side. Food was tasty comparing food in Egypt. We had problems taking money at the ATM. There was not enough money. Later we had found that they take euros and dolars.


Amman is capital of Jordan. First we had arrived there after the midnight. It was called Philadelphia. It has a nickname White City because their embassy donated money so they could painted all the buildings in white. City was built on the seven hills, as Rome, now it spans over 19 hills. Tourist attractions are placed on east side. Main attraction is roman theater. It has 6000 seats and it host culture events. Second attraction is the Hercules themple. The evidencies founded there proves that themple is 1000 years old. It was built on 850 metres. Second stop was Jerahs. It was restored 70 years ago.


After Madaba 4th stop was lake called “Dead Sea”. It was named after 30% salt in its water which can harm eyes and wounds. Morever there is no life in water. Healty mud could be founded at the lake’s banke. It is perfect for those who cannot swim because it is impossible to sink due to its shallow water. Next stop was mountain Nebo. It is believed that Moses had dided there after he had seen promised land from that place. Musem La Storia presents culture of arabs. It is located near Nebo. Next stop was Al Maghtas church before the Jordan river which is long 300 metres. It flows throught Izrael, Palestina, Jordan. Jordanians and Palestinians will never admit Izrael as country because they consider that country as Palestine.


That is not new fact. It is 3000 years old fact. Its wide is hardly 20 metres and depp 5 metres. It has lost 90% of water in last 50 years. Jessus’s culmination was baptism at that river. He had not had to be baptized, because he was prophed, but he had done that to set an example to his followers. Last as well as most beautiful and most difficult daily trip was red lost city of stones Petra. Petra means stones. City is made of red stones. City was hidden and unknown until 1812, since swiss explorer Ludvig desquized as Arabian. Anyway you have to see everything by yourself to clear out the truth. If you do not have time or you are out of shape, you can ride donkeys and horses. Ride costs 1 JOD and it is considered as a tip.

In the end we had to dicded to go to Wadi Rum or go back to the Dead Sea again, because we had thought that we would not have time to arrive in time to catch a plane.0 comments

Recent Posts

See All