Mostar
Search
  • Mirza Humo

Almerija, Španija - Andaluzija

Zbog ERASMUS+ studentske razmjene, u Almeriju sam došao 1.2.2020. u poslijepodnevnim satima na glavnu gradsku stanicu gdje sam sjeo u taksi i odvezao se u hotel Sevilla u ulici Granada gdje sam boravio devet dana, a nakon sedmodnevne danonoćne potrage, iznajmio sam stan kojeg dijelim od 9.2.2020. do 31.6.2020. sa dva Afrikanca. Svak ima svoju sobu. Dijelimo kuhinju, balkon od kuhinje, dnevni boravak i WC. Na balkonu od kuhinje imamo veš mašinu. Cijena najma je 300 EUR i u cijeni su uključeni svi troškovi. Trebao bih se vratiti u BiH 19.6.2020., jer je 16.6.2020. kraj razmjene.


Almerija je grad na moru smješten u istoimenoj uvali u regiji Andaluzija. Almerijom su vladali Feničani, Kartaginjani i Rimljani. Za današnji izgled grada zaslužan je Al-Andaluzijski period. Bila je prva luka Al-Andalus i pomorska baza za Kordobski kalifat u doba Abderramana III. Padom Kordobskog kalifata postao je glavni grad jednog od najvažnijih kraljevstava "taife. Godine 1147. Alfonso VII je opsjeo i uništio grad jer mu je Almerija bila najveći konkurent u trgovini Sredozemlja. Nakon toga vratila se u ruke muslimana. Jaime II iz Aragona pokušao je grad ponovo zauzeti 1309. Konačno osvajanje izvršili su 1489. katolički monarhi. U 16. stoljeću pretrpio je niz potresa 1512., 1522. i 1550. godine, kao i stalne napade berberskih gusara koji su okupirali dvorac. U 19. stoljeću idalje je pripadalo kraljevstvu Granada sve do 1833. kada je Španjolska reorganizirana u provincije. Danas je tu privreda temeljena na turizmu i plastenicima. Zadnjih nekoliko godina, u porastu je i potražnja i kvaliteta proizvoda zanatskih proizvoda.


Glavna znamenitost grada je dvorac Alkabaza koji ima najbolji pogled prema gradu i moru. Blizu je centra. Do nje se vozi autobusom broj 2. Ulaz u Alkabazu je besplatan, a za obilazak treba izdvojiti sat i po vremena. Ispred dvorca je najtipičniji kvart: La Chanca sa svojim šarenim i slikovitim kućama. U luci je posebno zanimljivo pristanište za minerale poznato kao "El Cable" koje se sada ne koristi. U centru je izgrađena katedrala kao tvrđava koja štiti grad od gusarskih napada. Ima dobre plaže za uživanje u suncu i dio njenog područja uvršten je u prirodno mjesto ljepote Sierra de Alhamilla zbog obilne vegetacije koja se sastoji od dobro očuvanog hrastovog hrasta i ponovno posađena borova šuma, te zbog njegove ornitološke važnosti.


Cijena bus karte je 1,5 EUR po vožnji u bilo kojem smjeru, a mjesečna karta je 27 EUR po osobi. Svuda u gradu su turističke mape. Najmanja cijena taksija je 3,5 EUR.

0 comments

Recent Posts

See All

Stranica je namjenjena putnicima, ljubiteljima putovanja, turistima iz regije, turističkim radnicima iz regije, menadžerima turizma iz regije i svima koje traže ideje za putovanja, te iskustva s putovanja iz prve ruke. Stranica je turističkog info karaktera i, nakon dugogodišnjeg osmišljavanja izgleda, te dugogodišnjeg istraživanja terena, osposobljena je 27.9.2019. godine u 9:00h. Autor stranice je dugogodišnji menadžer turizma, Mirza Humo.

The site is for travelers, travelholics, tourists from the region, tourism workers from the region, tourism managers from the region and anyone looking for first-hand travel experiences. The site has tourist info character and, after many years of designing the layout, as well as many years of exploring the terrain, was enabled on 29.9.2019. at 9: 00 a.m. The author of the site is tourism manager, Mirza Humo.