Mostar
 
Search
  • Mirza Humo

Almerija, Španija - Andaluzija

Zbog ERASMUS+ studentske razmjene, u Almeriju sam došao 1.2.2020. u poslijepodnevnim satima na glavnu gradsku stanicu gdje sam sjeo u taksi i odvezao se u hotel Sevilla u ulici Granada gdje sam boravio devet dana, a nakon sedmodnevne danonoćne potrage, iznajmio sam stan kojeg dijelim od 9.2.2020. do 31.6.2020. sa dva Afrikanca. Svak ima svoju sobu. Dijelimo kuhinju, balkon od kuhinje, dnevni boravak i WC. Na balkonu od kuhinje imamo veš mašinu. Cijena najma je 300 EUR i u cijeni su uključeni svi troškovi. Trebao bih se vratiti u BiH 19.6.2020., jer je 16.6.2020. kraj razmjene.


Almerija je grad na moru smješten u istoimenoj uvali u regiji Andaluzija. Almerijom su vladali Feničani, Kartaginjani i Rimljani. Za današnji izgled grada zaslužan je Al-Andaluzijski period. Bila je prva luka Al-Andalus i pomorska baza za Kordobski kalifat u doba Abderramana III. Padom Kordobskog kalifata postao je glavni grad jednog od najvažnijih kraljevstava "taife. Godine 1147. Alfonso VII je opsjeo i uništio grad jer mu je Almerija bila najveći konkurent u trgovini Sredozemlja. Nakon toga vratila se u ruke muslimana. Jaime II iz Aragona pokušao je grad ponovo zauzeti 1309. Konačno osvajanje izvršili su 1489. katolički monarhi. U 16. stoljeću pretrpio je niz potresa 1512., 1522. i 1550. godine, kao i stalne napade berberskih gusara koji su okupirali dvorac. U 19. stoljeću idalje je pripadalo kraljevstvu Granada sve do 1833. kada je Španjolska reorganizirana u provincije. Danas je tu privreda temeljena na turizmu i plastenicima. Zadnjih nekoliko godina, u porastu je i potražnja i kvaliteta proizvoda zanatskih proizvoda.


Glavna znamenitost grada je dvorac Alkabaza koji ima najbolji pogled prema gradu i moru. Blizu je centra. Do nje se vozi autobusom broj 2. Ulaz u Alkabazu je besplatan, a za obilazak treba izdvojiti sat i po vremena. Ispred dvorca je najtipičniji kvart: La Chanca sa svojim šarenim i slikovitim kućama. U luci je posebno zanimljivo pristanište za minerale poznato kao "El Cable" koje se sada ne koristi. U centru je izgrađena katedrala kao tvrđava koja štiti grad od gusarskih napada. Ima dobre plaže za uživanje u suncu i dio njenog područja uvršten je u prirodno mjesto ljepote Sierra de Alhamilla zbog obilne vegetacije koja se sastoji od dobro očuvanog hrastovog hrasta i ponovno posađena borova šuma, te zbog njegove ornitološke važnosti.


Cijena bus karte je 1,5 EUR po vožnji u bilo kojem smjeru, a mjesečna karta je 27 EUR po osobi. Svuda u gradu su turističke mape. Najmanja cijena taksija je 3,5 EUR.

0 comments

Recent Posts

See All